Ultrazvučna dijagnostika

Pogledajte cenovnik za ultrazvučnu dijagnostiku

Pored toga što se koristi u lečenju različitih bolesti, ultrazvuk je jedna od najvažnijih i najboljih dijagnostičkih metoda. Efikasan i bezbedan, ultrazvučni pregled pruža odličan uvid u stanje različitih unutrašnjih organa. Visokofrekventni talasi prolaze kroz organe i tkiva, a zatim se vraćaju ka sondi i prikazuju izgled organa na ekranu.

Korišćenjem ultrazvuka, jednostavno i brzo se mogu otkriti patološke promene na srcu, žučnoj kesi, jetri, štitnoj žlezdi, pankreasu, bubrezima i drugim unutrašnjim organima.

Ultrazvučna dijatnostika

Uz pomoć savremenih dijagnostičkih aparata, naši lekari precizno će utvrditi vaše trenutno zdravstveno stanje i predložiti dalje korake u praćenju i lečenju eventualnih oboljenja. U Internističkoj ordinaciji SD Medic life možete uraditi:

 • Ultrazvuk srca - eho (ehokardiografija)

Zahvaljujući ovoj dijagnostičkoj metodi, dobijaju se brojni podaci o srcu, njegovim pretkomorama i komorama – kakav je oblik i veličina srca, procenu pumpane funkcije, izgled srčanih zalistaka, da li postoje urođene anomalije, kao i da li postoje i gde se nalaze oštećenja srčanog tkiva.

Ehokardiografija srca – ultrazvuk srca sa color dopplerom je neinvazivna za pacijenta bezbolna dijagnostička metoda u kardiologiji kojom se utvrđuje stanje srca i pripadajućih krvnih sudova. Ovom metodom dobija se precizna informacija o dimenzijama srčanog misica, srčanih šupljina, procena Ef pumpne funkcije srca, praćenje globalne i segmente kinetike za detekciju ishemijskih promena i infarkta srca, dijagnostikuje postojanje aneurizmi i trombotskih masa, procena dijastolne disfunkcije srca, stanje srčane kese perikarda – postojanje zapaljenja ili izliva.

Savremeni dijagnostički aparati primenom doplerskih metoda omogućavaju preciznu procenu funkcije svih srčanih zalistaka sa detekcijom postojeće insuficijencije, stenoze valvula, procenu funkcionalnosti protetičkih valvula posle kardiohirurške intervencije kao i detekciju prisutnih vegetacija kod endokarditisa.

Ehokardiografija se kao dijagnostička metoda savetuje svim pacijentima sa pozitivnom porodičnom anamnezom kardiovaskularnih bolesti u sklopu preventivnih pregleda. Nezaobilazna je dijagnostička metoda u etnološkoj dijagnostici novootkrivenih šumova na srcu kao i praćenje progresije postojećih. Obzirom na povećani rizik za razvoj srčane slabosti i koronarne bolesti savetuje se i pacijentima sa dijabetesom, gojaznim pacijentima kao i onkološkim pacijentima posle hemoterapije. Hroničnim pacijentima ovisno o tipu oboljenja periodičnim pregledima stiče se uvid u morfološke i hemodinamske promene, procena učinkovitosti terapije i rizik od razvoja komplikacija.

Simptomi i znaci koji predstavljaju indikaciju za ultrazvučni pregled:

 • epizode nepravilnog ili ubrzanog srčanog rada
 • probadanja ili bol u grudima
 • pojačano zamaranje, gušenje, pojava otoka
 • visok krvni pritisak ili varijacije pritiska
 • vrtoglavice, gubitak svesti
 • Kolor dopleri

Pomoću kolor doplera dobijamo precizniju i detaljniju sliku i uvid u strukturu krvnih sudova i brzinu protoka krvi kroz njih, što je od posebne važnosti za dijagnostiku srčanih oboljenja, kao i bolesti povezanih sa perifernim krvnim sudovima. Kolor doplerom se uspešno otkrivaju proširenja, suženja i začepljenja krvnih sudova, kao i naslage na arterijama.

 • Ultrazvuk abdomena i male karlice

Ovim pregledom utvrđuje se struktura i stanje organa stomačne duplje – jetre, žučne kese i žučnih puteva, slezine, bubrega i nadbubrežnih žlezda, kao i velikih krvnih sudova abdomena, prostate i mokraćne bešike.

 • Ultrazvuk mekih tkiva

Ovaj pregled otkriva stanje mekih tkiva vrata, pazušne jame, prepona (ingvinalna regija) i limfnih žlezda. Ultrazvukom se utvrđuje njihova građa, uočava postojanje povreda i procenjuje njihova težina, otkrivaju se izrasline i različita patološka stanja mekih tkiva.

 • Ultrazvuk štitne žlezde

Ovaj dijagnostički metod se koristi za pregled štitne žlezde, paratiroidnih žlezdi, kao i limfnih žlezdi vrata. Ultrazvukom se utvrđuje veličina i oblik štitnjače i eventualno postojanje čvorića i cisti.

 • Ultrazvuk dojke

Uočava karakteristične promene u žlezdanom tkivu dojki, veoma bitan pregled kod mlađih žena, žena u periodu trudnoće, kod žena sa implantima, kao i u postoperativnom praćenju.

Potreban vam je ultrazvučni pregled?

Zakažite pregled već danas!

Pozovite nas